Hoe word ik vrijwilliger in vzw De Bolster?

Je hebt op deze website een cliënt of activiteit gevonden die je aanspreekt ?

Je vult het contactformulier in. Jouw mail komt terecht bij de verantwoordelijke voor vrijwilligerswerk die contact met je zal opnemen.

Omdat onze cliënten kwetsbaar zijn vinden we het belangrijk om eerst met jou in gesprek te gaan. Zo zijn we zeker dat de vraag van onze cliënt en jouw aanbod op elkaar aansluiten, want we willen dat dit voor beide partijen een fijne ervaring wordt. En wie weet, groeit deze eerste activiteit uit tot een warme vriendschap.

 

Je hebt op deze website gesurft, maar vindt niet echt een cliënt of activiteit die bij je past? 

Toch wil je je engageren als vrijwilliger en heb je voeling met onze doelgroep. Neem dan contact op met Famke Bogaert van Vzw De Bolster op het nummer 

055/33 96 96 of famke.bogaert@vzwdebolster.be. Wij bekijken samen wat mogelijk is, want niet al onze vrijwilligersvragen zijn te vinden op deze website.

Onze vrijwilligers zijn steeds verzekerd. Er wordt bij de start altijd een vrijwilligerscontract ondertekend. Deze afsprakennota voor vrijwilligers geeft zowel ons als de vrijwilliger de geruststelling dat ze geregistreerd en verzekerd zijn mocht er toch iets gebeuren.

Carine Cosijns

Vrijwilligerssecretariaat

Please reload

Op welke terreinen zijn onze vrijwilligers actief ?

De vrijwilligerswerking in vzw De Bolster ontstond in 1985. Sindsdien bouwden we heel wat ervaring op en kunnen we beroep doen op een grote groep vrijwilligers van alle leeftijden en opleidingsniveaus. Sommigen zijn ‘vrijwilligers voor 1 dag’ en anderen hebben een vrijwilligers-loopbaan van 30 of zelfs 40 jaar. Het gamma aan taken dat ze uitvoeren is dan ook heel divers. Op deze website concentreren we ons vooral op uitstap- en wensvrijwilligers omdat deze groep vrijwilligers tegemoet komt aan specifieke wensen van onze cliënten waar wij als professionele medewerkers niet altijd gehoor aan kunnen geven of tijd voor vinden. Maar ook andere vrijwilligers zijn van harte welkom...

  • UITSTAPVRIJWILLIGERS

Naar de cinema, een namiddagje shoppen, een restaurantbezoekje, een dagje naar de Zoo,…. Allemaal leuke dingen, maar soms zijn er begeleiders te kort...of een rolstoel te veel. Heel handig als we dan op de ondersteuning van een vrijwilliger kunnen rekenen.

 

  • FEESTVRIJWILLIGERS

Het zomerfeest, het Bolsterfeest, Kaas- en Wijnavond, Familiedagen, bezoekzondagen, kerstfeesten,…. In onze voorziening wordt veel gefeest. De ondersteuning door de talrijke vrijwilligers is vaak cruciaal in het welslagen ervan.

  • VAKANTIEVRIJWILLIGERS

In de zomerperiode trekken tal van cliënten erop uit. Ze gaan logeren bij hun familie, boeken een reis met één of andere organisatie of schrijven zich in op een vakantie die door onszelf georganiseerd wordt. Naast professionele begeleiders, gaan er vaak enkele enthousiaste vrijwilligers mee.
 

  • SPECIAL OLYMPICS

Special Olympics vraagt ‘Speciale Vrijwilligers’! Het lange Hemelvaartweekend trekken ze met onze sportievelingen van hotelkamer naar openingsceremonie, van zwembad naar looppiste, verdiepen zich in het reglement van netbal en floorbal,… blijven ze overzicht houden in de chaos, coachen onze atleten zo goed dat ze hun ‘beste tijden ooit’ halen, ontpoppen zich tot super ‘roadies’ met de bagage,  spelen het ene moment verpleegster en zijn het volgende moment sportpsycholoog,….

  • BEZOEKVRIJWILLIGERS

Sommige cliënten hebben een beperkt familiaal netwerk. Een vrijwilliger bouwt, alleen of met zijn gezin, familie-vervangende of familie-aanvullende contacten uit met één van hen. In samenspraak met de vrijwilliger wordt de aard en de frequentie van het contact bepaald. Hoewel een vrijwilliger nooit gebonden is, wordt hier een relatie van langere duur betracht. Uiteraard kunnen ook cliënten met een goed functionerend familiaal netwerk een vriendschapsrelatie aangaan met een vrijwilliger. Vaak is het voor de familie geruststellend dat, mocht hen iets overkomen, hun familielid in onze voorziening nog dit warme contact heeft.  

Marcel en Vinciane zijn al meer dan 30 jaar mijn bezoekouders. Ik voel mij helemaal thuis in hun familie.

Mathilde

cliënt, Zwalm

Please reload

  • VERVOERVRIJWILLIGERS

Met hun eigen wagen brengen onze chauffeurs cliënten naar hun hobbyclub, hun familie, de kapper,…. Zowel in de week als het weekend  zijn ze veilig met onze cliënten op weg. Zij ontvangen hiervoor een kilometervergoeding.

Om de 2 weken ga ik op weekend bij mijn moeder. Mijn rolstoel kan net in de auto van de chauffeur.

Wim

cliënt, Zwalm

Please reload